Two lightbulbs, one rated 60 W in ~ 120 V and the various other rated 100 W in ~ 120 V, are arranged in two different circuits.

You are watching: Which has a larger resistance, a 60 w lightbulb or a 100 w lightbulb?

1. Calculate the resistance of every bulb.

Answer:

, therefore

*

*
because that the 60 W bulb.

*
because that the 100 W bulb.

2. Describe what the 60 W and 100 W ratings mean.

Answer: The bulbs space designed to be connected directly to a 120 V source. Once you operate the bulbs together designed, they will dissipate the rated power. If lock dissipate much more than the rated power, they are likely to burn out.

3. I beg your pardon of the adhering to quantities determines the brightness of a lightbulb?

Answer: c. Power

4. I beg your pardon of the adhering to quantities must be the very same for each pear in a series circuit?

Answer: a. Current

5. If both lightbulbs are associated in parallel come a 120 V source, i beg your pardon is brighter? define your price briefly.

Answer: The bulb rated at 100 W will be brighter. Once both bulbs are linked to the rated voltage, they will dissipate the rated power. The brightness of a bulb counts on the power it dissipates, therefore the 100 W bulb will be brighter 보다 the 60 W bulb.

6. If both lightbulbs are associated in parallel come a 50 V source, i m sorry is brighter? Explain.

Answer: now the bulbs will each be dimmer than when they"re associated to 120 V. But the 100 W bulb will certainly still be brighter. No matter what a pear is associated to, that is resistance is a building of the bulb. Parallel bulbs should take the very same voltage. By the equation for strength , the bulb through the lower resistance will dissipate more power. The 100 W bulb has a smaller sized resistance, therefore it will certainly be the brighter bulb.

7. If both lightbulbs are associated in collection to a 120 V source, which is brighter? Explain.

Answer: Bulbs associated in series each take it the exact same current. Power is likewise given by the equation P = I2R. Through the very same current, the bulb with the bigger resistance will certainly dissipate more power. Since the 60 W bulb has the bigger resistance, it will be brighter.

8. Rank the brightness that the adhering to bulbs, with 1 gift the brightest and 4 gift dimmest. Justify her answer through an explanation and/or a calculation in the space below.

Calculate the power dissipated by every bulb.

Answer: ___60 W bulb linked to 50 V source

*

___100 W bulb connected to 50 V source

*

In series: The indistinguishable resistance the the two bulbs in collection is 380W. When connected to 120 V, the current in the circuit is

*
. This same existing flows through both bulbs.

___ 60 W bulb in series with 100 W bulb and 120 V source

*

___ 100 W bulb in collection with 60 W bulb and 120 V source

*

Now rank follow to strength dissipated:

4 (10 W) 60 W bulb connected to 50 V source2 (18 W) 100 W bulb connected to 50 V source1 (25 W) 60 W bulb in collection with 100 W bulb and also 120 V source3 (14 W) 100 W pear in collection with 60 W bulb and 120 V source

9. Define briefly why, in her house, a 100 W pear will constantly be brighter than a 60 W bulb.

See more: The Ones Who Walk Away From Omelas Theme, The Ones Who Walk Away From Omelas

Answer: In a house, all electrical outlets are connected in parallel come 120 V. Bulbs that you buy in the store are rated for usage on a standard family 120 V circuit. For this reason if you plug your lamps into a traditional outlet, you always use the bulbs at their rated voltage and also thus at your rated power. A 100 W pear at residence will always dissipate more power than a 60 W bulb and also so will constantly be brighter.